Өлең, жыр, ақындар

Ет және ет өнімдерінен әзірленген тағамдар

Тақырыбы:  Ет және ет өнімдерінен әзірленген тағамдар

«Әр сабақтан қазақтың қазақи исі мүңкіп тұру керек» Қ. Мырзалиев

Сабақ басталар алдында «Қазақы дастархан» әні орындалады.

 

Сабақтың мақсаты:

Білімділік міндеті: ет өнімдері түрлеріне тоқтала отырып, олады өңдеу, дайын өнімдер әзірлеу туралы алған білімдерін ти янақтау.

Дамытушылық міндеті: оқушылардың пәнге деген қызығушылығын арттыру. Оқығанын есте сақтай отырып, тиімді тәсілдерді таңдай білуге дағдыландыру.

Тәрбиелік міндеті: ұлттық ойын түрлері арқылы оқушыларды ұйымшылдыққа, шапшаңдыққа, ептілікке, алдарына мақсат қоя білуге тәрбиелеу.

Сабақтың түрі:  Бекіту сабағы

Көрнекілік: слайдтар, видео-аудио техникалар, қанатты сөздер, дидактикалық материалдар.

Сабақтың барысы:

І. Ұйымдастыру кезеңі

ІІ. Үй тапсырмасын тексеру

ІІІ. Ұлттық ойындар

  1. «Сақина тастамақ» ойыны
  2. «Бәйге» ойыны
  3. «Ханталапай» ойыны
  4. «Көкпар» ойыны
  5. «Арқан тартыс» ойыны

Оқушыларды бағалау тәртібі

«Шұжық» тобы

«Бұжы» тобы

Балы

1

 

 

+1

2

 

 

+2

3

 

 

+4

4

 

 

+5

5

 

 

+1

 

І. Сақина тастамақ (Оқытушы сақина бейнеленген қима қағазды басқаларына байқатпай, біреуінің қолына қалдырады. Кез-келген қатысушының бірінен сақинаның кімде екенін сұрайды. Дұрыс тапса, сақинаны алған оқушы сұраққа жауап береді, ал дұрыс таба алмаса, сұралған оқушы жауап береді)

 

 

Семантикалық карта

Р/с

Тақырыбы

Пісірілген ет өнімдері

Қуырылған ет өнімдері

Бұқтырылған ет өнімдері

Қақталған ет тағамдары

Шабылған ет тағамдары

Котлет массасынан әзірленген тағамд

Сорпалықтардан әзірленген тағамдар

1

Кеспек ет

 

 

 

 

 

 

 

2

Страгоновша бауыр

 

 

 

 

 

 

 

3

Сардевики

 

 

 

 

 

 

 

4

Тефтел

 

 

 

 

 

 

 

5

Люля-кебаб

 

 

 

 

 

 

 

6

Антрекот

 

 

 

 

 

 

 

7

Палау

 

 

 

 

 

 

 

8

Лангет

 

 

 

 

 

 

 

9

Шабылған ет бифштексі

 

 

 

 

 

 

 

10

Голубцы

 

 

 

 

 

 

 

11

Суда пісірілген ет

 

 

 

 

 

 

 

12

Ростбиф

 

 

 

 

 

 

 

13

Орама

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Бәйге (Қағаздан жасалған  2 тұлпар суреті екі жіппен бір қатарға байланады. Оқушылар  мәреге бекітілген жалаушалардағы сұрақтарды таңдайды. Толық, нақты жауап берген топтың тұлпары бір қадам алға жылжып отырады.)

Қазақша атаулары

Орысша таулары

Ағылшынша атаулары

Қуырдақ-

 

 

Кәуап-

 

 

Палау-

 

 

Тефтел-

 

 

Орама-

 

 

Зразы-

 

 

Турам ет-

 

 

 

ІІІ. Ханталапай (Ойынды жүргізуші бір уыс асықты ортаға шашып жібереді. Жапа-тармағай бас салғандардың ішінен қолына қызыл сақа түскені топ атынан сұрақты таңдайды. Шарт бойынша тағамның дайындалу технологиясын түсіндіру қажет.)

           

 

 

7

6

5

4

3

2

1

Мен шебер аспазбын

Радиальная диаграмма
  1.  Ростбиф ...
  2. Бифштекс...
  3. Лангет...
  4. Котлет...
  5. Бефстроганов...
  6. Қуырдақ...
  7. Кәуап...


 

ІV. Көкпар (Сәйгүлік мінген жігіттердің көкпар кезіндегі көрнісі бейнеленген суреті тақтаға ілінеді. Әрбір топтан бір оқушы шығып тоқты суретіне жасырынған тапсырманы таңдайды. Қай топтың оқушылар сұрақтарға  толық жауап берсе көкпарға тігілген тоқты сол топқа беріледі. Тапсырмаға қойылатын шарт таңдалған тақырыптарының маңыздылыған, пайдалылығын, қолданылу ерекшелігін дәлелдеу.)

1-тапсырма: Сорпалықтардан әзірленген тағамдар

2-тапсырма: Котлет массасынан әзірленген тағамдар

 

V. Арқан тартыс. (Топ мүшелері тақтадағы жіпке ілінген тапсырмаларды кезек-кезек орындайды. Әр дұрыс жауапқа сәйкес жіпті өз тобы жағына қарай тартып отырады.)

< >Ет құрамында қандай бағалы заттар бар? (белок, май, минералды және экстрактивті заттар)Еттің негізгі ұлпалары? (ет, дәнекер, май, сүйек)1кг етті пісіру үшін қажет су мөлшері? (1-1,5л) Қуырылатын еттер қандай түрде болады? (ірі кесекті, сыбағалы, ұсақ және шабылған)«Оңтүстік» тұздығымен берілетін кәуап түрі? (кавказша кәуап)Орамжапыраққа тартым салып дайындалатын қақтап пісірілген тағам түрі? (голубцы)Текшеше түрінде салмағы 20-30г етіп туралған ет қай тағам дайындауға пайдаланылады? (кеспек ет)

Үйге тапсырма, топты бағалау


Пікірлер (1)

Пікір қалдырыңыз


Қарап көріңіз