5-ке көбейту және бөлу

Сабақтың мақсаты:Білімділік: оқушыларға көбейту мен бөлу амалы арасындағы байланысты одан әрі ұғындыру. Санды 5 - ке көбейту мен бөлудің үлгісімен таныстыру.

Дамытушылық: ауызша, жылдам, дұрыс есептеу дағдыларын жетілдіре түсу, логикалық ойлауын дамыту, пәнге деген қызығушылығын арттыру.

Тәрбиелік: шыншылдыққа, алғырлыққа, тапқырлыққа, нәтижеге жете білуге тәрбиелеу.

Көрнекілігі: 5 - тің көбейту кестесі, үлестірмелі қима қағаздар, суреттер, слайд

Сабақтың түрі: жаңа сабақ

Әдіс - тәсілдері: сұрақ - жауап, түсіндіру, топтық  жұмыс, ойын

Сабақтың барысы:

1. Ұйымдастыру кезеңі.   

а) оқушылардың назарын сабаққа аудару.

Психологиялық  дайындық

Өсірген  ой   сананы

Үйренеміз  жаңаны

Бүгін  бізде  кезекте

Математика  сабағы

2. Миға шабуыл.

Қазір  қайсы  мезгіл

Күз  айлары

Жыл  мезгілдері  нешеу

Үйге тапсырма  сұрау

№ 4  есеп   Салыстыру

4 м  5 см          450  см                     6 м  3 см         630  см

8 дм  2 см         8 м  2 см                    5 дм  7 см        5 м 7 см

2 мин  15 с         115 с                       3 сағ  12 мин       182  мин

Үйге  тапсырманы  бекіту  Математикалық  диктант

1-т                       2-т                 3-т

2 х 5= 10                  4х3=12              4х2=8

3х2=6                    2х8=16                               4х4=16

а) Үлестірмелі қимамен жұмыс.

ә) 4 - тің көбейту  кестесін  ауызша  сұрау.

3. Жаңа сабақ.

5+5+5+5+5=5х5=25

25 - тен 5 - ті азайта береміз.

25 - 5 - 5 - 5 - 5 - 5=0, демек 25: 5=5

Оқулықпен жұмыс.

№1 ауызша орындау

№2 есепті оқып, талдау жүргізіп шығару.

Мандарин - 8кг - 5 жәшік

Апельсин - 16кг

(8х5)+16=56

Жауабы: 56 кг жеміс

Сергіту сәті.

№3 кестені пайдаланап, есептер құрастыру, оларды шығару.

а) 1 ж а.- 9кг

Ж.- 5

9х5=45

Жауабы: 45 кг алма

ә) 45: 9=5

б) 45: 5=9

Бұлар өзара кері есептер.

Математикалық диктант.

9х5 5х9 5х8 8х5

45: 5 45: 9 40: 5 40: 8

Өздік жұмысы.

1 қатар         2  қатар          3 қатар

6х5              8х5        9х5

7х5                5х9     5х8

30: 6             40:   8    50: 5

40: 5           35: 5                    20: 5

Сергіту сәті.

Шығармашылық тапсырма.

Еркін әкесі 36 жасқа келгенде туған болатын. Қазір оның жасы әкесінің жасынан 5 есе кіші. Еркіннің әкесі қазір нешеде болғаны?

36: 5=7 (1қ.) 36+7=43

Ж: Еркіннің әкесі қазір 43 жаста.

Амалдарды орында.

656 - 98=558 40х7 - 40х5=80

306+87=393 80х3+30х2=300

Өрнектер құр және олардың мәндерін тап. Берілген ұяшықтарда сандар жазылған. Сол бірінші ұяшықтардағы сандарды 5 - ке көбейту, екінші ұяшықтардағы сандарды 5 - ке бөлу.

Қорытынды.

5 - тің көбейту және бөлу кестесін қайталап, бекіту.

Үйге тапсырма. 103 б. 12 есеп

Бағалау.

 

 


Пікірлер (0)

Пікір қалдырыңыз


nationalgeographic.kz
Сертификат алу. Сертификат, алғыс хат пен диплом алу жөнінде мәлімет
ҰБТ(онлайн тест)