Эссе және өлең-жыр байқауы

Зубр

Зубр — сүтқоректілер класы қуыс мүйізділер тұқымдасына жататын жануар. Негізгі мекені Батыс және Орталық Еуропаның орманды аймақтары болып саналады. Зубр — ірі жануар. Дене тұрқы 3,5 м, биіктігі 2 м-дей (шоқтығынан алғанда), салмағы 1 тоннадай. Жүні қалың, қоңыр түсті. Бұқасының да, сиырының да мүйізі болады. 2-3 жасында жыныстық жағынан жетіледі. Шілде-қыркүйекте күйлеп, 9 айдан соң аналығы жалқы бұзау туады. Бұзауын 5 айдай, кейде 1 жылға дейін емізеді. 20-ғасырдың басында таза тұқымды зубрлар тек қорықтарда сақталып қалды. Аң шаруашылығы үшін маңызы зор. Зубрлар жойылып кету қаупі бар жануарлар тобына жататындықтан, Халықаралық табиғат қорғау одағының "Қызыл кітабына" енгізілген.


Әлеуметтік желілерде бөлісіңіз:

Пікірлер (0)

Пікір қалдырыңыз

Басқа сайттағы жаңалықтар:

Жүктелуде...