Технология 7 сынып, аптасына – 1 сағат, оқу жылына - 34 сағат
№ |
Сабақ № |
Сабақ тақырыбы |
Сағат |
Мерзімі |
Ескерту |
I |
|
Тағам дайындау технологиясы |
4 |
|
|
1 |
1 |
Қазақстан халықтарының дәстүрлі тағамдары. |
1 |
|
|
2 |
2 |
Балықты алғашқы өндеу. Жаңа ауланған және тұздалған балықты бөлшектеу. Балықты жылу тәсілмен өндеу. Пәнге кіріспе. |
1 |
|
|
3 |
3 |
Балықты еріту жіне бөлу, тұзды балықты бөлу, күріш және көкөніс қосылып, қуырылған теңіз балығы. |
1 |
|
|
4 |
4 |
Өрік қосылған құймақ, балық фаршы қосылған құймақ, қаймақ немесе тосаппен құймақ. Бұрынғы оқыған материалды қайталау |
1 |
|
|
II |
|
Мата түрлерімен танысу. Киімді күту |
2 |
|
|
5 |
1 |
Химиялық талшықтар, олардың қасиеттері, химиялық талшықтарды өндіру технологиясы. |
1 |
|
|
6 |
2 |
Химиялық талшықтардан жасалған бұйымдарға күтім жасау белгілерін үйрену, бұйымдарды жуу үшін кір жуатын ұнтақты таңдау. Экономика үкімет рөлі. Экономикаға мемлекеттің араласпауы мүмкін бе? |
1 |
|
|
III |
|
Тігін машинасымен жұмыс жасау |
2 |
|
|
7 |
1 |
Машина тігістерінің түрлері: біріктіру, шет, әрлеу тігістері. |
1 |
|
|
8 |
2 |
Жөрмеу тігісін, қиғаш жиекпен шеттіктеу тігісін, қосарлы тігісті орындау. Қоғамдық тауарлар мен қызмет көрсетулер |
1 |
|
|
IV |
|
Киімді жобалау және дайындау |
12 |
|
|
9 |
1 |
Иық бұйымдарын конструкциялау және модельдеу (түнгі жейде, камзол). |
1 |
|
|
10 |
2 |
Камзол, түнгі жейде конструкциясын есептеу үшін қажетті формулалар. Қоршаған ортаны қорғау |
1 |
|
|
11 |
3 |
Түнгі жейде негізінде иық бұйымының пішімін дайындау. |
1 |
|
|
12 |
4 |
Бұйым әзірлеуге кететін мата мөлшерін есептеу, пішім жайылмасын матаға орналастыру, бұйымды пішу Салықтар мен халықты әлеуметтік қорғау. Инфляциямен күрес. Жұмысыздықпен күрес. |
1 |
|
|
13 |
5 |
Бұйымды өлшемге дайындау, өлшеу жұмысын жүргізу, ақауларды жөндеу. |
1 |
|
|
14 |
6 |
Түнгі жейде тігу реттілігі технологиясы. Халықаралық сауданың пайда болуының себептері. |
1 |
|
топсеруен |
15 |
7 |
Мойын ойындысын пішімдік әдіппен өндеу |
1 |
|
|
16 |
8 |
Мойын ойындысын пішімдік әдіппен өндеу Сауда тарихы. Абсолюттік және салыстырсалы басымдылық. |
1 |
|
|
17 |
9 |
Жең қиындысын өндеу |
1 |
|
|
18 |
10 |
Жең қиындысын өндеу Экспорт және импорт |
1 |
|
|
19 |
11 |
Жейде бөлшектерін қосарлы тігіспен біріктіру |
1 |
|
|
20 |
12 |
Бұйым етегін өндеу Сауда еркіндігі және халықаралық сауда. |
1 |
|
|
V |
|
Тұрғын үй интерьері |
2 |
|
|
21 |
1 |
Пәтер ішкөрінісіндегібөлме өсімдіктері, бөлме гүлдерінің орналасуы, бөлме өсімдіктерінің түрлері, көбеюі және күтім |
1 |
|
|
22 |
2 |
Табиғи материалдардан жасалған бұйымдар Халықаралық саудаға ақшалар қатысады? |
1 |
|
|
VI |
|
Қолөнер |
6 |
|
|
23 |
1 |
Қолөнер тарихынан қысқаша мәлеметтер, ілгек бізбен тоқуға арналған материалдар мен құралдар, ілгек біздерді таңдау |
1 |
|
|
24 |
2 |
Тоқу тәсілдері, қолды дұрыс ұстау. Шалудың негізгі түрлері Ұлттық валюта |
1 |
|
|
25 |
3 |
Жіп және ілмек жіптің санын анықтау, шартты белгілерді үйрену |
1 |
|
|
26 |
4 |
Шеңберлеп тоқу, селдір тоқыма, түрлі ілмекті орындау технологиясы Мемлекеттік бюджет. Мемлекеттік борыш. |
1 |
|
|
27 |
5 |
Ілмекті бізбен іліп алу (шалмасыз бағанша, бір шалмалы бағанша, екі және көбірек шалмалы бағанша, жартылай бағанша) |
1 |
|
|
28 |
6 |
Бір шалмалы бағанша техникасымен тоқу, төсеніш «Шаршы», «Шеңбер» Мемлекеттік төлем балансы. |
1 |
|
|
VII |
|
Жоба |
6 |
|
|
29 |
1 |
Жоба тақырыбын таңдау, экономикалық және экологиялық талаптарды ескере отырып жобаны орындау идеясын жасау |
1 |
|
|
30 |
2 |
«Өз қолыңмен жасалған сыйлық, кепкен гүлдерден дайындалған пайдалы заттар Экономикалық өсу және әлемдік экономика |
1 |
|
|
31 |
3 |
Қобдиша – құрақты әшекей. Құрақтардан жасалған бұйымдар |
1 |
|
|
32 |
4 |
Қобдиша – құрақты әшекей. Құрақтардан жасалған бұйымдар Әлемдік экономика туралы |
1 |
|
|
33 |
5 |
Бисермен әшекейленген жұмыртқа (панно, шырша ойыншықтары) |
1 |
|
|
34 |
6 |
Жобаны қорғау Қорытынды сабақ. Қайталау. |
1 |
|
|
|
|
Барлығы |
34 |
|
|
7 сыныптың соңында оқушылар
1) азық – түліктерді өңдеудің температуралық режімі мен тағамды өңдейдің ұзақтығын сақтаудың санитарлық маңызын;
2) ыстық тағамдармен жұмыс істеу ережелерін;
3) балық пен қамырдан тағамдар әзірлеу технологиясын, олардың адамның тамақтануындағы маңызын, сақтау мерзімдерін;
4) түскі асқа дастарқанды жабдықтау ережесін;
5) химиялық талшықтар (негізгі және бейматалар) өндірісінің ерекшеліктерін;
6) өндіріс жағдайында жіп алу жолдарын;
7) химиялық талшықтардың (жасанды және синтетикалық) қасиеттерін;
8) химиялық талшықтардан тігілген киідерді күту ерекшеліктерін;
9) маталардың түрлерін, олардың қолданылуын;
10) аралыққа және жылылыққа салынатын материалдарың айырмашылығын;
11) химиялық талшықтардан жасалған бұйымдарды күту бойынша белгілерді, кір жуужың және ылғалды-жылумен өңдеу режимдерін;
12) тігін машинасының құрылғыларын;
13) машина тігістердін, оның түрлерін (біріктіру, шет тігісі, әрлеу);
15) жеңіл ақауларды жою тәсілдерін;
16) жұмыс орнындағы жабдықтарға қойылатын талаптарды;
17) иық бұйымдарының сызбасын құру үшін өлшем алу ережесін және олардың шартты белгілерін жазуды;
18) өз өлшемдері бойынша дайын пішімді өзгерту тәсілдерін;
19) бұйым дайындау кезінде қолданылатын маталар мен әшекейлерді;
20) бұйымды өңдеудің технологиялық реттілігін;
21) дайын бұйымның сапасына қойылатын талаптарды;
22) адам өмірінде пәтер интерьердегі бөлме өсімдіктерінің маңызын;
23) пәтерде бөлме өсімдіктерін тиімді орналастыру тәсілдерін;
24) гүл шоғын құрастыруға қойылатын эстетикалық талаптарды;
25) қолөнер тарихын;
26) ілгек бізбен тоқуға арналған материалдар мен құралдарды;
27) ілгек бізбен жұмыс істеу тәсілдерін;
28) тоқу кезінде қолды дұрыс ұстауды;
29) түрлі іліп тоқу (шалу) технологиясын;
30) жайманы шеңберлеп тоқуды;
31) өрнек раппортын және оны жазуды;
32) ілген бізбен тоқудың шартты белгілерін;
33) жобаның мақсаты мен міндеттерін;
34) жобаны жоспарлау және жүзеге асыруды;
35) бұйым дайындау технологиясын;
36) өздік құнын;
37) білімдері мен іскерлігіне өзіндік баға беруді
Білу/түсіну тиіс.
1) балықтың сапалылығын анықтауды;
2) консервілердің жарамдылық мерзімдерін анықтауды;
3) ас үй жабдықтары, құралдар және құрылгылармен жұмыс істеуді;
4) балықтан тағамдар әзірлеуді;
5) ұн өнімдерін пісіруді;
6) химиялық талшықтардан жасалған маталарды тануды;
7) табиғи және химиялық талшықтардан жасалған маталардың салыстырмалы талдауды;
8) табиғи және химиялық талшықтардан жасалған маталдың қасиеттерін анықтауды;
9) жасанды және синтетикалық маталардың қасиеттерін анықтауды;
10) бұйымның қасиеттерін біле отырып, бұйым дайындау кезінде материалды дұрыс пайдалануды;
11) бұйымдарды жуу үшін үнтақтарды таңдауды;
12) жіптің тартылуын және тігс жиілігін реттеуді;
13) тігін машинасының кері жүрісімен тігісті бекітуді;
14) тігін машинаысн тазалау және майлауды;
15)тігін машинаның инесің материалдардың қалыңдығына сәйкес дұрыс таңдау және оны орнатуды;
16) жөрмелген және шеттіктеу тігістерін орындауды;
17) киімді жобалауды, конструкциялауды және модельдеуді;
18) өлшем алуды және жазуды;
19) пішім және матаны пішуге дайындауды;
20) мата жайылмасына пішімді тиімді орналастыруды;
21) бұйым өлшемін алуға жайындау, өлшемін жүргізуді;
22) ақауды анықтауды және түзетуді;
23) жапсырманы жапсыруды;
24) мата жиегі мен түймелікті торлауды;
25) жекелеген шет тігістерін орындауды;
26) пәтердің ішкі көрінісіне арналған бөлме есімдіктерін таңдауды;
27) гүлдерден композиция құрауды;
28) өсімдіктер күтімін;
29) гүлдерге жарық түсуін ескере отырып талаптарға сәйкес олардың пәтерге орналасуын анықтауды;
30) ілгек бізбен дұрыс жұмыс істеуді;
31) түрлі іліп (шалу) тоқуды;
32) бұйымдарға арналған жайма тоқуды;
33) шеңберлеп тоқуды;
34) тоқу кезінде сызбаны пайдалануды;
35) сән журналымен жұмыс жасауды;
36) масштабы немесе нақты өлшемде жеңіл бұйымдарды тоқұды;
37) бұйым тоқуға арналған жіптер мен ілгек бізді таңдауды;
38) бұйымның үлгісін әзірлеуді;
39) жобаның тақырыбын таңдау критерийлерңн анықтауды;
40) негізгі және қосымша ақпараттарды дұрыс таңдау мен қолдануды;
41) жұмысты жоспарлау мен бұйымды дайындауды;
42) бұйымға кететеін шығындарды анықтауды;
43) кіріс түсіру мақсатымен дайындалған бұйымды өткізуді;
44) экологиялық жағдайды ескере отырып, бұйымның сапасын бағалауды;
45) кемшіліктерде талдауды және қиыншылықты анықтауды;
46) жобаны қорғау барасында өз көзқарасын білдіруді меңгеруі тиіс
Альмира
Технология ұлдар бағдарламасы 5 сыныптан 11 сын
Кундыз
Оте керемет маган унады
Гүлбану
Маған унады жақсы
Мадина
Маған да ұнады