Өлең, жыр, ақындар

Бадам

Бадам (миндаль обыкновенный, Amygdalus communis L.) — онша биік емес, жоғарғы жағы жайыла өскен ағаш. Жапырақтары сопақша, шеттері ара тісті. Олар ағаш гүлдегеннен кейін пайда болады. Гүлдері жеке-жеке орналасқан, ашық қызыл немесе ақ түсті, гүл тостағаншасы да, гүл жапырақшасы да бес-бестен. Жемісінің сыртында жеуге болмайтын еті бар сүйекті дәнек. Оның ішінде 1 не 2 тұқымы болады. Ерте көктемде гүлдейді.

Бадам жабайы күйінде таулы және тасты беткейлерде өседі. Мәдени өсімдік түрінде де егіледі. Дәрі жасау үшін ағаштың жемісі мен майы пайдаланылады. Кұрамында майлар, амигдалин деген гликозид, синиль қышқылы және бензин альдегиді бар.

Ғылыми медицинада бадам майы іш жүргізетін және теріні жібітетін дәрі ретінде ғана қолданылады. Халық арасында бадам майы нерв жүйесін тыныштандыратын және денедегі ауырған жерлерді басатын, қабынуға қарсы әсер ететін, қақырық түсіретін дәрі ретінде пайдаланылады. Ас қорыту жұмыстарын реттейді. Сонымен қатар бадам ішек құрттарын түсіретін, жүректің қатты соққанын қалпына келтіретін дәрі ретінде де қолданылады. Құлақ ауырғанда оған бадам майын тамызады. Ол іштің желденгенін, бас ауырғанды басатын және тамаққа тәбеттендіретіп дәрі ретінде пайдаланылады. Жүрек қатты соққанда бадам майынан күніне 6-7 тамшыдан 3 рет ішеді. Ал сүйектерін алып тастап, ішіндегі дәнін пайдаланғанда үшеуден күніне 3 рет жейді.


Әлеуметтік желілерде бөлісіңіз:

Пікірлер (0)

Пікір қалдырыңыз


Қарап көріңіз