Өлең, жыр, ақындар

Салаттарды даярлау

   

«Бекітемін»

№9 АТК директоры

________________

Иутина Л.Я.

 

Ашық өндірістік сабақ.

 

Тақырып: Салаттарды даярлау

Күні:

Сабақ мақсатты:

  1. Білімдік: Оқушыларды «Қазақша» салатты және «Оливье» салатты дайыдауды ұйрету.
  2. Тәрбиелік: Қолайлы жабдықтарды қолдануы білу. Қауыпсіздік техникасын білу. Өнімді ұқыпты пайдалану
  3. Дамыту:  Эстетикалық сезімін дамыту. Тамақ дайындау

Сабақтың түрі: Комплексті жұмыстарды зерделеу сабағы

Сабақтың әдісі: Топ шеберінің жеке көрсеткіні

Материалды-техникалық жабдықтандыру: картоп, сәбіз, қияр, көк бұршақ, қаймақ, жұмыртқа, шұжық, сиыр ет, сүт, тұз, күнбағыз майы.

Қондырғылар: электро плиталар, өндірістік үстелдер, таразы

Жабдықтар: табалар, ожау, пышақтар, тақтайшалар, тәрелкелер, кәстрюлдер, салат салатын ыдыстар.

Көрнектілер: рецептур жинағы, плакаттар, муляж, инструкционды-техникалық карталар.

Пәнаралық байланыс: «Оборудование п.о.п.» Белобородов В.И.

 

Сабақ барысы:

І Ұйымдастыру кезеңі (3-5 мин)

  1. Оқушыларды түгендеу
  2. Сыртқы киімдерінің тазалығын тексеру
  3. Өндірістік оқу күнделігін тексеру

 

ІІ Білім жүесіне кіріспе (30-35 мин)

 Оқушылар мен бүгін сендерге «қазақша салат», «оливье» салат жасауды үйретемін.

Салат дайындау бірнеше  бөлімден турады:

  • Етті қайнатып пісір
  • Шалафабрикаттарды дайындау
  • Көкөністерді және етті турау
  • Салат дайындау
  • Әрлендіру және үсіну

      «Қазақша» салат жасау үшін етті қайнатып аламыз. Етті қайнатпас бұрын 2 сортты сыир еттін тазалап жуамыз, ыдысқа салып үстінен мұздай су құямыз. Жай отта қайнатып отырып көбігі мен майын өнімін алып отырамыз.

  • Ал енді балалар айтындар сиыр етін қанша уақыт қайнату керек?

       Сиыр еттін 3-3,5 сағат уақытта қайнамыз да, ал біз бұл уақытта салатқа қажет көкністерді дайындаймыз. Көкністерді жуамыз да, сәбіз бен картопты ыдысқа салып үстінен мұздай су құйып отқа қоямыз. Одан кейін барып жұмыртқаны қайнатамыз.

  • Ал енді жұмыртқаны қайнату үшін қанша ұақыт керек?

   Көкністеріміз дайын болғанша біз жұмыртқадан омлет дайындап алайық. Ол үшін: ыдысқа сүтті құйямыз, оған жұмыртқа, тұз, күнбағыз майы қосып араластырамыз. Бұдан кейін қызған табаға ожаумен омлетты қоспаны құйып құырып омлет дайындаймыз.

     Қазыр біз сіздермен көкөністер мен ет өнімдерін турау стандартын негізге ала отырп тураймыз.

Ет турау үшін «МВ» тақтайшасын, және «МВ» пышағын аламыз. Етті тілімшілерге тураймыз.

  • Ал енді осы тілімшілер өлшемі мен тілімшілердің турау ережесін айтындар.

Ал енді картоп пен сәбізді алғашқы өңдеуден өткіземіз, ол үшін бізге «ОВ» тақтайшасы, «ОВ» пышақтар қалдықтары салатын ыдыс, тазартылған көкөністерді салатын тарелке керек.

      Сол қолынызбен пісірілген картопты немесе сәбізді, оң қолымен пышақты алып сырттарын айналдыра тазалаймыз және шыққан сыртқы қалдықтарды арнайы ыдысқа саламыз, тазартылған көкөністерді арнайы тарелкеге саламыз.

      Дайын көкөністерді тураймыз.

  • Көкөністердің турау формалары неге байланысты?

      «Қазақша» салат дайындау үшін көкөністерді тілімшілеп, омлетты сабангшалап тураймыз.

      Тілімшілер түрінде турау үшін көкөністерді қол саусақтарыменұстап туру керек (бүркітше қабу). Келесі қолымен пышақпен көкөністі қажетті қалындықпен дөңгелетіп тураймыз. Одан кейін дөңгелектерді томаршалап кесіп, томаршалап кескеннен кейін тілімшілерге тураймыз.

      Омлетті сабаншаларға тураймыз.

      «Оливье» салат үшін көкөністерді текшешелеп тураймыз. Шұжықты майдалап текшешелеп тұраймыз.

      Барлық көкөністерді турап болғаннан кейін негізгі бөліміне көшеміз. Ол әрлендіру және үсіну.

      «Қазақша» салатты қатпарлап саламыз, ал «Оливье» салатын дайындау үшін, бапрлық қоспаларға қаймақ қосып араластырамыз.

  • Бір сыбағаға қанша грамм салат саламыз?

       Дайын болған салаттарды көк шөптермен әрлендіріп кісілерге ұсынамыз.

  ІІІ Ағымдағы нұсқаулық және оқүшылардың өзіндік жұмысы.(5 сағат)

1 Оқушыларды жұмыс орындарында дұрыс тұрғызу

2 Комплексті-мақсатты тексерү

  • Жұмыс орындағы қондырғылардың дұрыстығы
  • Жұмыс орынның тазалығын сақталуы

3 Орындалған жұмыстарды қабылдау және бағалау

IV Қорытынды нұқаулық (30 мин)

  1. Сабақ қорытындысы
  2. Ең үздік жұмыстарды талдау
  3. Кеткен қателерді талдау
  4. Жұмыс орындарын тазалау
  5. Оқушыларды бағалау
  6. Үй жұмысын беру

 

 

 

 

 

 

 

 

 

№ 9 Агротехникалық коледджі

 

 

 

 

 

 

 

Ашық өндірістік сабақ

 

Винегрет

 

 

Тақырып: «Салаттарды даярлау»

 

 

 

 

 

 

 

   

                                                                                            Байгабулова Айсулу Исмагуловна


Пікірлер (1)

Пікір қалдырыңыз


Қарап көріңіз