Технология - 5 сынып, аптасына – 1 сағат, жылына – 34 сағат
Рет № |
Сабақ № |
Сабақ тақырыбы |
Сағат саны |
Мерзімі |
Ескерту |
I |
|
Кабинетте жалпы тәртіп сақтау, қауіпсіздік техникасы ережелері, санитарлық-гигиеналық талаптар және еңбек қауіпсіздігі |
1 |
|
|
1 |
1 |
Мектеп шеберханасында жалпы тәртіп сақтау ережелері |
|
|
|
II |
|
Тағам әзірлеу технологиясы |
4 |
|
|
2 |
1 |
Ас үй мен ас үйдің жабдықталуына; дайын тағамдардың сақталуына қойылатын санитарлық – гигиеналық талаптар. Танысу. 5 сыныпта экономика сабағында біз не туралы білеміз? |
1 |
|
|
3 |
2 |
Ыстық сусындар: шай, кофе, какао, кисель |
1 |
|
|
4 |
3 |
Жаңа піскен көкөністерден тағамдар дайындау. Бұрын өтілген материалды қайталау. |
1 |
|
|
5 |
4 |
Ашық , жабық бутербродтарды дайындау |
1 |
|
|
III |
|
Маталармен танысу. Мата өңдеу технологиясы. Тігін машинасымен жұмыс жасау |
17 |
|
|
6 |
1 |
Маталармен танысу, мақта және зығырдың қасиеттері. Қазақстан Республикасы – әлемдік ынтымақтастық бөлігі |
1 |
|
|
7 |
2 |
Қауіпсіздік техникасы ережелері |
1 |
|
|
8 |
3 |
Ылғалды – жылулық өңдеу. Қазақстан Республикасы – әлемдік ынтымақтастық бөлігі |
1 |
|
|
9 |
4 |
Қол жұмысы кезінде қолданылатын аспаптармен, құралдармен танысу. |
1 |
|
|
10 |
5 |
Қағаздан қарапайым жаймалық өрім тоқу макетін жасау, матаның өңі жағын анықтау. Экономика қандай болады? |
1 |
|
|
11 |
6 |
Қазақтың ұлттық ою-өрнектері, ою түрлері және дайындау реттілігі. |
1 |
|
|
12 |
7 |
Қол жұмысы кезінде қолданылатын аспаптармен, құралдармен жұмыс істеу. Экономика қандай болады? |
1 |
|
|
13 |
8 |
Қолмен орындалатын инешаншымдар мен тігімдер, тігіс түрлерінің орындалу технологиясы. |
1 |
|
|
14 |
9 |
Қарапайым тігістерді орындау: көшіру, көктеу, бүгіп көктеу. Қазақстан Республикасы – халықаралық саудаға қатысушы |
1 |
|
|
15 |
10 |
Қарапайым тігістерді орындау: жапсырып тігу, торлау, айқас және тізбек тігіс |
1 |
|
|
16 |
11 |
Тігін машиналардың түрлері, жұмыс істеу ережелері, машинамен жұмысты орындауда техникалық қауіпсіздік ережелері. Мемлекет және экономика |
1 |
|
|
17 |
12 |
Тігін машинасын жұмысқа дайындау, тігін машинасымен жұмыс |
1 |
|
|
18 |
13 |
Машина тігістерінің түрлері, терминалогиясы, машина тігістеріне қойылатын талаптар. Мемлекет және экономика |
1 |
|
|
19 |
14 |
Машина тігістерін орындау: сырып тігу, ашық және жабық қиықты бүгіп тігу |
1 |
|
|
20 |
15 |
Машина тігістерін орындау: жабық қиықты жапсырып тігу, жөрмеу, шеттіктеу тігісі. Ақшалар. Ақшаның пайда болу тарихы. |
1 |
|
|
21 |
16 |
Жапсырма өрнекті ирек тігіммен өңдеу |
1 |
|
|
22 |
17 |
Жапсырма өрнекті торлау тігісімен өндеу. Қазақстан Республикасының валютасы |
1 |
|
|
IV |
|
Тұрғын үйдің ішкі көрінісі |
2 |
|
|
23 |
1 |
Тұрғын үйдің (үй, пәтер) сипаттамалық ерекшеліктері, пәтердің жабдықталуы |
1 |
|
|
24 |
2 |
Асүй, жатын бөлме, асхананың ішкі көрінісін дайындау. Ақша не істей алады? Ақша қандай болуы керек? |
1 |
|
|
V |
|
Киім және аяқкиім күтімі. Жеке бас гигиенасы |
1 |
|
|
25 |
1 |
Салауатты өмір салты, киім мен аяқкиім күтімі |
1 |
|
|
VI |
|
Көкөніс өсіру – өсімдік шаруашылығының бір саласы |
3 |
|
|
26 |
1 |
Маңызды көкөніс дақылдары, нәрлілік және емдік қасиеттері. Ақшаны сақтау жолдары |
1 |
|
|
27 |
2 |
Көкөніс дақылдарын өсірудің ерекшеліктері: пияз, сарымсақ, қияр, қызылша, шалқ, ан, қызанақ, қырыққабат |
1 |
|
|
28 |
3 |
Бөлме жағдайында көшеттер отырғызу, көкөністерді өсірудің реттілігі(жәшікте немесе гүлсауытта) Банктік жүйе. Мемлекет бюджеті. Инфляция. |
1 |
|
|
VII |
|
Жоба |
6 |
|
|
29 |
1 |
Шығармашылық жобаны таңдау және негіздеу, тақырыбын таңдау |
1 |
|
|
30 |
2 |
Әшекейлеу тігістерімен безендірілген, кестеленген шағын сумка қалташа Ақшалар тақырыбы бойынша материалдарды қайталау. |
1 |
|
|
31 |
3 |
Әшекейлеу тігістерімен безендірілген, кестеленген шағын сумка қалташа |
1 |
|
|
32 |
4 |
Ине қыстырғыш жастықшаны жобалау және дайындау Бұрын өтілген материалды қайталау. Қорытынды сабақ. |
1 |
|
|
33 |
5 |
Ине қыстырғыш жастықшаны жобалау және дайындау |
1 |
|
|
34 |
6 |
Жобаны қорғау Экскурсиялар |
1 |
|
|
|
|
барлығы |
34 |
|
|
Технология (қыз балаларға арналған) 5 сыныптың соңында оқушылар:
1)асүй мен асхана қойылатын санитарлық – гигиеналық талаптарды;
2) азық – түліктерді өңдеу; қазіргі асүй жабдықтарының түрлерін;
3) бутерброд пен ыстық сусындар дайындау технологиясы мен түрлерін;
4) көкөністердің тағамдық құндылығын;
5) тоқыма талшықтарының жіктелуін;
6) матаның өңі мен тіріс жағын;
7) матаның негіз жібін, өңі мен теріс жағын анықтау;
8) мата, жіп, ине таңдауды;
9) қолмен тігілетін инешаншымдар мен тігімдерді орындауды;
10) матаны сырып тігу, бастыра тігу, шеттіктеу тігістерімен біріктіру және өңдеуді,
11) ішкі көрініс, сәулет қысқаша мәліметтерді;
12) ұлттық салт – дәстүрлерді;
13) тұрғын үйдің ішкі көрінісін әрлеу, әсемдеу тәсілдерін;
14) мақта мен зығыздардан тігілген киімдер күтімін;
15) аяқкиімді күту тәсілдерін;
16) киімді күтідің шартты белгілерін;
17) маңызды көкөніс дақылдарын ( пияз тектес, асқабақ тектес, асханалық);
18) көшеттерді отырғызу ережелерін (қырыққабат, бұрыш, баклажан, қызанақ);
19) жобаны таңдаудың себебін (мәселелері, қажеттілігі) міндетін, қолдану аймағын;
20) халық шығармашылығының түрлерін;
21) жобаны дағды, білім алудағы шығармашылық жұмыс ретінде, халық дәстүрі мен тарихына құрмет ретінде білу/түсіну тиіс.
1) асүй құрал – жабдықтармен жұмыс істеуді;
2) сыртқы түріне қарап азық – түлектердің сапасын анықтауды;
3) тағам өнімдерін механикалық және жылумен өңдеуді;
4) жұмыртқа, көкөністерден жасалған тағамдар, бутерброд және ыстық сусындар дайындауды;
5) матаның түрлерін анықтауды;
6) мата, жіп, ине таңдауды;
7) қолмен тігілетін инешаншымдар мен тігімдерді орындауды;
8) матаны сырып тігу, бастыра тігу, бүгіп тігу, шеттіктеу тігістерімен біріктіру және өңдеуді;
9) сәндік және әрлеу жұмыстарын орындауды;
10) жиһазды орналастыру, түстерді таңдауды;
11) киім тазалау және дақтарды кетіруді;
12) киімге қарапайым жөндеу дұмыстарын жүргізуді;
13) киімді жөндеудің тиімді тәсілдері және оны күтудің құралдарын таңдауды;
14) бөлме жағдайында көшеттер отырғызуды;
15) өсімдікті топыраққа отырғызуды;
16) тұқымның өнгіштігін тексеруді;
17) өсімдікті топыраққа отырғызуды;
18) шығармашылық қызметте өзінің мүмкіндіктерін бағалауды;
19) жобаны дайындау, туындаған идеяны жүзеге асырылатын нәтижесәне дейін жеткізу бұйым дайындауды;
20) жасалған жұмысты бағалауды;
21) құрақ техникасын орындау, кілемше, панно, көрпе, майлық, үйкекті(заттың астына қоятын бұйым) тігуге байланысты жұмысты технологиялық жағынан дұрыс орындауды;
22) дайын бұйымды әсемдеуді меңгеру тиіс
- Джон Максвелл
- Асқар Сүлейменов
- Асқар Сүлейменов
- Асқар Сүлейменов
Барлық авторлар
Ілмек бойынша іздеу
Мақал-мәтелдер
Қазақша есімдердің тізімі