Өлеңдер Бөлімі

Жаңғақтың пайдасы

Жаңғақтың дене үшін пайдасы санап бітіре алмайтындай дәрежеде өте көп. Калий, магний, фосфорға өте бай. Құрамында жоғары мөлшерде протеин және Омега-3 элементі бар. Жаңғақ әсерлі колория, протеин, талшық, витамин және минерал көзі. Жаңғақ дәнінің беткі қабатының қыртыстары мидың көрінісіне ұқсайды. Күніне 1-2 дана жаңғақ жеу, ми саулығы мамандары тарапынан табандылықпен ұсынылуда. Төменде жаңғақтың кейбір пайдалары тізбектелді:

♦ Зейін бытыраңқылығын (шаршағанын) кетіреді.

♦ Сүйек және тістерді қуаттандырады.

♦ Денеге қуат береді.

♦ Туберкулезден қорғайды.

♦ Тамыр қатаюының алдын алады.

♦ Қан айналымын жақсартады.

♦ Іш өтуін тоқтатып, теріні тазалайды.

♦ Сүйелдерді кетіреді.

♦ Асқазандағы желді кетіреді.

♦ Тұмауға жақсы әсер етеді.

♦ Жөтелді тоқтатады.

♦ Шаршағандықты және әлсіздікті кетіреді

♦ Ісік қалыптасуына бөгет болады.

♦ Қан қоюлануының алдын алады.

♦ Ауыздағы жағымсыз иісті кетіреді.

♦ Өкпеге, асқазанға және миға қуат береді.

♦ Ойлау қабілетін дамытады.

♦ Жүректі қуаттандырады.

♦ Қанды тазалайды.

♦ Холестериннің азаюын қамтамасыз етеді.

♦ Қалыпсыз антиденелерге бөгет болады.

♦ Жүйке жүйесін қуаттандырады.

♦ Бауырдың фукцияларын реттейді.

♦ Қант диабеті науқастары үшін өте маңызды болған инсулинді арттырады.

♦ Жаңғақтың майы асқазан және ішектерді тазалайды, жұмсақ болуын қамтамасыз етеді.

♦ Жаңғақтың майы беттегі дақтарға жағылып, массаж жасалса кетеді.

♦ Балмен араластырылып желінген кезде суық тиген асқазанға жақсы әсер етеді.

♦ Жаңғақтың жапырақтарынан алынған юглон элементі, фармокологияда қан тазалаушы және қуат беруші ретінде қолданылады.

♦ Жаңғақтың жапырақтары және қабықтары қайнатылып, балмен араластырылып ішілсе, қан аздығына жақсы әсер етеді. Қорытылуы қиын болғандықтан бауыры ауыратындар жаңғақ жемеуі керек.

Оқуға кеңес береміз:

Жаңғақтар және пайдалары

Жаңғақ суының пайдалары

Жаңғақтың асқазанға пайдасы


Әлеуметтік желілерде бөлісіңіз:

Қарап көріңіз

Пікірлер (0)

Пікір қалдырыңыз

×