Өлең, жыр, ақындар

Технология – 6 сынып

Технология – 6 сынып, аптасына – 1 сағат, жылына – 34 сағат

Сабақ №

Сабақ тақырыбы

Сағат саны

Мерзімі

ескерту

I

 

Жеміс-көкөніс дақылдарын өсіру технологиясы. көкөніс саласындағы күзгі жұмыстар

3

 

 

1

1

Көкөніс саласныдағы күзгі жұмыстар, өнім жинау, тұқымдарды іріктеу және сақтауға қою

1

 

 

2

2

Жеміс ағаштары мен жидек дақылдарына жалпы сипаттама, жеміс ағаштарын отырғызу ережесі

Тансысу. Пәнге кіріспе. «Біздің әлеміміз»,

1

 

 

3

3

Жидек бұталарын вегетативтік көбейту, отырғызу ережесі

1

 

топсеруен

II

 

Тағам әзірлеу технологиясы

6

 

 

4

1

Қазіргі ас үй бөлмесі, электр жабдықтарын қолдану,  қауіпсіздік техника ережесі Бұрын оқыған «Қажеттілік», «Отбасы», «Менің  қалам» блоктары

1

 

 

5

2

Аспаздық өндеу кезінде азық-түліктердегі минералдық тұздарды сақтау әдістер, азық-түліктерді жылумен өндеу

1

 

 

6

3

Көкөністерден тағам әзірлеу технологиясы, қуырылған және қайнатылған көкөніс тағамдары

«Біздің еліміз» тақырыптарын блоктар бойынша қайталау.

1

 

 

7

4

Макарон, бұршақ, жарма өнімдерінен дайындалған тағам. Макарон, бұршақ, жарма өнімдерін  қайнатуға әзірлеу

1

 

 

8

5

Сүт және сүт өнімдері, сүт  және сүт өнімдерінің адам тамақтануындағы маңызы, қазақтың  ұлттық тағамдарының ішінде алатын орнының маңызы

Экономиканың негізгі проблеммаларын қарастыру. Балама құн

1

 

 

9

6

Ұлттық тағамдар; жент, ашыған көже, қымыз, шұбат, айран, шалап.

1

 

 

III

 

Маталармен танысу. Тігін машинасымен  жұмыс жасау. Киімді жобалау, дайындау және көркем әшекейлеу

16

 

 

10

1

Жануарлардан алынатын табиғи талшықтар: жібек, жүн, мамық, түбіт. Алу тәсілдері

Рынок не нәрсесіз әрекет ете алмайды?

1

 

 

11

2

Тігін машинасының қызметі, құрылымы және жұмыс істеу принципі; жоғарғы және төменгі жіптердің керілісі

1

 

топсеруен

12

3

Машина инесін таңдау және орнату

Жеке меншік және бәсеке

1

 

 

13

4

Киім және оған қойылатын талаптар, киімнің мақсаты

1

 

 

14

5

Алжапқыш сызбасын жасауға арналған өлшемдер, өлшем алу ережелері

Бизнесті ұйымдастыру нысандары

1

 

 

15

6

Киімді модельдеудің  негізгі кезеңдері, эскиз, алжапқыш үлгілері, фасон, түс және әрлеу

1

 

 

16

7

Конструкциялау, пішу жұмыстары, матаны үнемі пайдалану

 Бизнес жоспарымен танысу

1

 

 

17

8

Алжапқыш дайындаудағы технологиялық реттілік, қауіпсіздік техникасы

1

 

 

18

9

Өлшем алу, М 1:4 шынайы өлшемде алжапқыш сызбасын жасау

Бизнес жоспарымен танысу

1

 

 

19

10

Сызбаны оқу, алжапқышты модельдеу

1

 

 

20

11

Матаны және пішімді пішуге дайындау

Өндірі пен өнімділік

1

 

 

21

12

Матаға пішімді жаю (3 нұсқада), матаны бүктеу және терістеме жағында төсеу

1

 

 

22

13

Пішім бөлшектерін өндеуге дайындау

Өндірі пен өнімділік

1

 

 

23

14

Уақытша және тұрақты біріктіруге арналған инешаншымдар мен тігімдер

1

 

 

24

15

Уақытша және тұрақты біріктіруге арналған инешаншымдар мен тігімдер

Сен – тұтынушысың!

1

 

 

25

16

Алжапқыш пен үшкіл орамал дайындау

1

 

 

IV

 

Тұрғын үй интерьері. Тұрғын үй гигиенасы. Киім және аяққиім күтімі

3

 

 

26

1

Ұлттық өмір салты мен тұрмыс-дәстүріне сай келетін тұрғын үй интерьерінің өзіндік сипаттары. Үй гигиенасы

Сен – тұтынушысың!

1

 

 

27

2

Киіз үй және оның жасауы, қазақ халқының тұрмысындағы кілем бұйымдары, қазақ халқының әдет-ғұрыптары, дәстүрлері

1

 

 

28

3

Жүн және жібек матадан ттігілген  киімдер күтімі. Мата, киім күтімі символдары

Ұсыныс. Ұсыныс заңы.

1

 

 

V

 

Жоба

6

 

 

29

1

Жоба таңдау және негіздеу. Жобаның мақсаты мен міндеттері, нәтижесі

1

 

 

30

2

Жоба тақырыптары, бұйымды жарнамалау

Сұраныс. Сұраныс заңы.

1

 

 

31

3

Зерттеушілік қызмет, дизайнерлік және конструкторлық қабілеттер

1

 

 

32

4

Ізденіс жұмысы. Шығармашылық жұмысқа арналған  жұмыс орны

Рыноктік тепе-тендік.

1

 

 

33

5

Шығармашылық жоба нысандары (таңдау бойынша)

1

 

 

34

6

Жобаны қорғау

Рыноктік тепе-тендік. Қайталау.

1

 

 

 

 

Барлығы

34

 

 

 

6 сыныптың соңында оқушылар:

1) көкөніс шаруашылығының күзгі жұмыстарын орындауды;

2) жеміс ағаштары мен жидек дақылдарын отырғызу ережелерін;

3) жидектік дақылдарды вегетативтік көбейту  жөнінде;

4) жидектік дақылдарды отырғызу ережесін, күту, арамшөптер мен зиянкес  жәндіктерден қорғау  тәсілдерін;

5) жемістер мен жидектердің  емдік қасиеттерін;

6) асхана,  асүйге қойылатын  санитарлық – гигиеналық талаптар;

7) ыстық өнімдермен жұмыс істеу ережесін;

8) адам ағзасына қажетті минералдық тұздар мен микроэлементтердің маңызы туралы жалпы мағлуматтарды;

9) сүттің химиялық құрамын, сүт сапасын анықтау тәсілдерін, сүттің  аспаздық маңызын, қоректік құндылығын;

10)  сүт пен сүт өнімдерінен жасалған қазақ халқының  ұлттық тағамдарын дайындау технологиясын;

11) жармадан ботқа пісіру ережесін, бұршақ тұқымдастардан, макарон өнімдерінен тағам  түрлерін дайындаудың  ерекшеліктерін, пісіру  кезінде  қосылатын судың қатынасын;

12) ұлттық тағам түрлерін;

13) дастарқан әзірлеу ережесін;

14) жануарлардан талшықтар алу тәсілдерін;

15) талшықтардан тоқыма өндірісі және үй жағдайында  жіп алу тәсілдерін;

16) жануарлардан алынатын табиғи талшықтардың қасиеттерін;

17) қарапайым өнімдерді, саржалық және атластық өрім раппортын, матаның өңі мен теріс жағын, мата ақауларын анықтауды;

18) жүн және жібек маталардан тігілген киімдер күтімі ерекшеліктерін, тігін машинасының міндеттерін, құрылы мен жұмыс істее принципін;

19) тігін машинасымен жұмыс істеу кезіндегі қауіпсіздік техникасы ережелерін;

20) тігін инесінің құрылысын;

21) иненің құрылысын;

22) жеңіл киімге талаптар;

23) бұйым дайындауға қолданылатын маталар мен өңдеу түрлерін (материалдар, түсі, символикасы, ою-өрнегі);

24) өлшем алу ережесі және  оның шартты белгілерін;

25) жапсырма және  бастырмалы тігісті орындау технологиясын;

26) жабық және ашық қиықты бүгіп тігуді;

27) бұйым өңдейдің  негізгі технологиялық тәсілдерін;

28) дайын бұйым  сапасына қойылатын талаптарды;

29) ішкікөріністегі композицияныі маңызын;

30) ішкікөріністегі   әсемдеу  тәсілдерін;

31) ұлттық дәстүрге сай келетін  интерьер ерекшелігін;

32) киіз үй аспаптары және жаһаздарын, әшекейлерін;

33) киім мен аяқкиім күтіміне қойылатын негізгі талаптарды;

34) киім күтімі символдарын;

35) аяқкиім сақтау тәсілдерін, кептіру ережелерін;

36) жобаның негізгі құрамын;

37) жоба оқу саласы түрі ретінде;

38) адамдардың қажеттіліктерін анықтау тәсілдерін;

39) нақты бұйымды дайындау үшін қандай білім, білік және  дағдыларға ие болу керектігін;

40) шығармашылық  жобаны қалай жоспарлау және жүзеге асыру керектігін

Білу/түсіну тиіс.

1) жемістің пісуін анықтауды;

2) өнімді, тұқымдарды жинауды;

3)  сыртқы белгілеріне қарап, жармалардың сапасын анықтау білуді;

4) макарон, бұршақ тұқымдас дақылдар дәндері өнімдерінен, сүт және сүт өнімдерінен ботқа, тағамдар дайындау білу;

5) жарма, бұршақ тұқымдастарына, макарон өнімдеріне алғашқы өңдеу жүргізуді;

6) асүй жабдықтарымен, құралдарымен және аспаптарымен жұмыс  істеуді;

7) кешкі ас дайындауды және кешкі асқа дастарқан әзірлеуді, қонақты дастарқанға шақыруды;

8) сүттен дайындалатын қазақ ұлттық тағамдарын дайындауды;

9)ыдыс жууға және зарарсыздандыруға арналған құралды қолдануды;

10) саржалық және сәтендік өріммен тоқылған жүн және жібек маталарды тани білуді;

11) маталардың эксплуататциялық қасиеттерін анықтауды және оларды бұйымдар дайындау кезінде сарамандық жұмыста қолдана білуді;

12) жіптің керілуі мен инешаншым ұзындығын реттеуді;

13)машинаны тазалауды және майлауды;

14) аяқ және электр берілісті тігін машинасында жұмыс істеуді;

15) тігісті машинаның кері жүрісімен бекітуді;

16) машинаға инені орнатуды;

 


Пікірлер (5)

Кошерова Альмира

5сын 6 сын 7 сын технологиядан ұлдар бағдарламасы керек еди

зияда

өте-өте қызық. неткен керемет тақырып.әйтеуір маған қатты ұнады.

Жанерке

Маған алжапқыш жайлы қазақша жарнама керек еді!

Махмутжанова

әр сабақ өте құнды,мен үшін 6сынып қыздардың сабақ жоспары қажет еді,алдын-ала рахмет

Пікір қалдырыңыз


Қарап көріңіз