Технология – 6 сынып, аптасына – 1 сағат, жылына – 34 сағат
№ |
Сабақ № |
Сабақ тақырыбы |
Сағат саны |
Мерзімі |
ескерту |
I |
|
Жеміс-көкөніс дақылдарын өсіру технологиясы. көкөніс саласындағы күзгі жұмыстар |
3 |
|
|
1 |
1 |
Көкөніс саласныдағы күзгі жұмыстар, өнім жинау, тұқымдарды іріктеу және сақтауға қою |
1 |
|
|
2 |
2 |
Жеміс ағаштары мен жидек дақылдарына жалпы сипаттама, жеміс ағаштарын отырғызу ережесі Тансысу. Пәнге кіріспе. «Біздің әлеміміз», |
1 |
|
|
3 |
3 |
Жидек бұталарын вегетативтік көбейту, отырғызу ережесі |
1 |
|
топсеруен |
II |
|
Тағам әзірлеу технологиясы |
6 |
|
|
4 |
1 |
Қазіргі ас үй бөлмесі, электр жабдықтарын қолдану, қауіпсіздік техника ережесі Бұрын оқыған «Қажеттілік», «Отбасы», «Менің қалам» блоктары |
1 |
|
|
5 |
2 |
Аспаздық өндеу кезінде азық-түліктердегі минералдық тұздарды сақтау әдістер, азық-түліктерді жылумен өндеу |
1 |
|
|
6 |
3 |
Көкөністерден тағам әзірлеу технологиясы, қуырылған және қайнатылған көкөніс тағамдары «Біздің еліміз» тақырыптарын блоктар бойынша қайталау. |
1 |
|
|
7 |
4 |
Макарон, бұршақ, жарма өнімдерінен дайындалған тағам. Макарон, бұршақ, жарма өнімдерін қайнатуға әзірлеу |
1 |
|
|
8 |
5 |
Сүт және сүт өнімдері, сүт және сүт өнімдерінің адам тамақтануындағы маңызы, қазақтың ұлттық тағамдарының ішінде алатын орнының маңызы Экономиканың негізгі проблеммаларын қарастыру. Балама құн |
1 |
|
|
9 |
6 |
Ұлттық тағамдар; жент, ашыған көже, қымыз, шұбат, айран, шалап. |
1 |
|
|
III |
|
Маталармен танысу. Тігін машинасымен жұмыс жасау. Киімді жобалау, дайындау және көркем әшекейлеу |
16 |
|
|
10 |
1 |
Жануарлардан алынатын табиғи талшықтар: жібек, жүн, мамық, түбіт. Алу тәсілдері Рынок не нәрсесіз әрекет ете алмайды? |
1 |
|
|
11 |
2 |
Тігін машинасының қызметі, құрылымы және жұмыс істеу принципі; жоғарғы және төменгі жіптердің керілісі |
1 |
|
топсеруен |
12 |
3 |
Машина инесін таңдау және орнату Жеке меншік және бәсеке |
1 |
|
|
13 |
4 |
Киім және оған қойылатын талаптар, киімнің мақсаты |
1 |
|
|
14 |
5 |
Алжапқыш сызбасын жасауға арналған өлшемдер, өлшем алу ережелері Бизнесті ұйымдастыру нысандары |
1 |
|
|
15 |
6 |
Киімді модельдеудің негізгі кезеңдері, эскиз, алжапқыш үлгілері, фасон, түс және әрлеу |
1 |
|
|
16 |
7 |
Конструкциялау, пішу жұмыстары, матаны үнемі пайдалану Бизнес жоспарымен танысу |
1 |
|
|
17 |
8 |
Алжапқыш дайындаудағы технологиялық реттілік, қауіпсіздік техникасы |
1 |
|
|
18 |
9 |
Өлшем алу, М 1:4 шынайы өлшемде алжапқыш сызбасын жасау Бизнес жоспарымен танысу |
1 |
|
|
19 |
10 |
Сызбаны оқу, алжапқышты модельдеу |
1 |
|
|
20 |
11 |
Матаны және пішімді пішуге дайындау Өндірі пен өнімділік |
1 |
|
|
21 |
12 |
Матаға пішімді жаю (3 нұсқада), матаны бүктеу және терістеме жағында төсеу |
1 |
|
|
22 |
13 |
Пішім бөлшектерін өндеуге дайындау Өндірі пен өнімділік |
1 |
|
|
23 |
14 |
Уақытша және тұрақты біріктіруге арналған инешаншымдар мен тігімдер |
1 |
|
|
24 |
15 |
Уақытша және тұрақты біріктіруге арналған инешаншымдар мен тігімдер Сен – тұтынушысың! |
1 |
|
|
25 |
16 |
Алжапқыш пен үшкіл орамал дайындау |
1 |
|
|
IV |
|
Тұрғын үй интерьері. Тұрғын үй гигиенасы. Киім және аяққиім күтімі |
3 |
|
|
26 |
1 |
Ұлттық өмір салты мен тұрмыс-дәстүріне сай келетін тұрғын үй интерьерінің өзіндік сипаттары. Үй гигиенасы Сен – тұтынушысың! |
1 |
|
|
27 |
2 |
Киіз үй және оның жасауы, қазақ халқының тұрмысындағы кілем бұйымдары, қазақ халқының әдет-ғұрыптары, дәстүрлері |
1 |
|
|
28 |
3 |
Жүн және жібек матадан ттігілген киімдер күтімі. Мата, киім күтімі символдары Ұсыныс. Ұсыныс заңы. |
1 |
|
|
V |
|
Жоба |
6 |
|
|
29 |
1 |
Жоба таңдау және негіздеу. Жобаның мақсаты мен міндеттері, нәтижесі |
1 |
|
|
30 |
2 |
Жоба тақырыптары, бұйымды жарнамалау Сұраныс. Сұраныс заңы. |
1 |
|
|
31 |
3 |
Зерттеушілік қызмет, дизайнерлік және конструкторлық қабілеттер |
1 |
|
|
32 |
4 |
Ізденіс жұмысы. Шығармашылық жұмысқа арналған жұмыс орны Рыноктік тепе-тендік. |
1 |
|
|
33 |
5 |
Шығармашылық жоба нысандары (таңдау бойынша) |
1 |
|
|
34 |
6 |
Жобаны қорғау Рыноктік тепе-тендік. Қайталау. |
1 |
|
|
|
|
Барлығы |
34 |
|
|
6 сыныптың соңында оқушылар:
1) көкөніс шаруашылығының күзгі жұмыстарын орындауды;
2) жеміс ағаштары мен жидек дақылдарын отырғызу ережелерін;
3) жидектік дақылдарды вегетативтік көбейту жөнінде;
4) жидектік дақылдарды отырғызу ережесін, күту, арамшөптер мен зиянкес жәндіктерден қорғау тәсілдерін;
5) жемістер мен жидектердің емдік қасиеттерін;
6) асхана, асүйге қойылатын санитарлық – гигиеналық талаптар;
7) ыстық өнімдермен жұмыс істеу ережесін;
8) адам ағзасына қажетті минералдық тұздар мен микроэлементтердің маңызы туралы жалпы мағлуматтарды;
9) сүттің химиялық құрамын, сүт сапасын анықтау тәсілдерін, сүттің аспаздық маңызын, қоректік құндылығын;
10) сүт пен сүт өнімдерінен жасалған қазақ халқының ұлттық тағамдарын дайындау технологиясын;
11) жармадан ботқа пісіру ережесін, бұршақ тұқымдастардан, макарон өнімдерінен тағам түрлерін дайындаудың ерекшеліктерін, пісіру кезінде қосылатын судың қатынасын;
12) ұлттық тағам түрлерін;
13) дастарқан әзірлеу ережесін;
14) жануарлардан талшықтар алу тәсілдерін;
15) талшықтардан тоқыма өндірісі және үй жағдайында жіп алу тәсілдерін;
16) жануарлардан алынатын табиғи талшықтардың қасиеттерін;
17) қарапайым өнімдерді, саржалық және атластық өрім раппортын, матаның өңі мен теріс жағын, мата ақауларын анықтауды;
18) жүн және жібек маталардан тігілген киімдер күтімі ерекшеліктерін, тігін машинасының міндеттерін, құрылы мен жұмыс істее принципін;
19) тігін машинасымен жұмыс істеу кезіндегі қауіпсіздік техникасы ережелерін;
20) тігін инесінің құрылысын;
21) иненің құрылысын;
22) жеңіл киімге талаптар;
23) бұйым дайындауға қолданылатын маталар мен өңдеу түрлерін (материалдар, түсі, символикасы, ою-өрнегі);
24) өлшем алу ережесі және оның шартты белгілерін;
25) жапсырма және бастырмалы тігісті орындау технологиясын;
26) жабық және ашық қиықты бүгіп тігуді;
27) бұйым өңдейдің негізгі технологиялық тәсілдерін;
28) дайын бұйым сапасына қойылатын талаптарды;
29) ішкікөріністегі композицияныі маңызын;
30) ішкікөріністегі әсемдеу тәсілдерін;
31) ұлттық дәстүрге сай келетін интерьер ерекшелігін;
32) киіз үй аспаптары және жаһаздарын, әшекейлерін;
33) киім мен аяқкиім күтіміне қойылатын негізгі талаптарды;
34) киім күтімі символдарын;
35) аяқкиім сақтау тәсілдерін, кептіру ережелерін;
36) жобаның негізгі құрамын;
37) жоба оқу саласы түрі ретінде;
38) адамдардың қажеттіліктерін анықтау тәсілдерін;
39) нақты бұйымды дайындау үшін қандай білім, білік және дағдыларға ие болу керектігін;
40) шығармашылық жобаны қалай жоспарлау және жүзеге асыру керектігін
Білу/түсіну тиіс.
1) жемістің пісуін анықтауды;
2) өнімді, тұқымдарды жинауды;
3) сыртқы белгілеріне қарап, жармалардың сапасын анықтау білуді;
4) макарон, бұршақ тұқымдас дақылдар дәндері өнімдерінен, сүт және сүт өнімдерінен ботқа, тағамдар дайындау білу;
5) жарма, бұршақ тұқымдастарына, макарон өнімдеріне алғашқы өңдеу жүргізуді;
6) асүй жабдықтарымен, құралдарымен және аспаптарымен жұмыс істеуді;
7) кешкі ас дайындауды және кешкі асқа дастарқан әзірлеуді, қонақты дастарқанға шақыруды;
8) сүттен дайындалатын қазақ ұлттық тағамдарын дайындауды;
9)ыдыс жууға және зарарсыздандыруға арналған құралды қолдануды;
10) саржалық және сәтендік өріммен тоқылған жүн және жібек маталарды тани білуді;
11) маталардың эксплуататциялық қасиеттерін анықтауды және оларды бұйымдар дайындау кезінде сарамандық жұмыста қолдана білуді;
12) жіптің керілуі мен инешаншым ұзындығын реттеуді;
13)машинаны тазалауды және майлауды;
14) аяқ және электр берілісті тігін машинасында жұмыс істеуді;
15) тігісті машинаның кері жүрісімен бекітуді;
16) машинаға инені орнатуды;
Кошерова Альмира
5сын 6 сын 7 сын технологиядан ұлдар бағдарламасы керек еди
зияда
өте-өте қызық. неткен керемет тақырып.әйтеуір маған қатты ұнады.
Жанерке
Маған алжапқыш жайлы қазақша жарнама керек еді!
Махмутжанова
әр сабақ өте құнды,мен үшін 6сынып қыздардың сабақ жоспары қажет еді,алдын-ала рахмет