Өлең, жыр, ақындар

Балдың қасиеті

Балдың қасиеті

Бал-қуаты жоғары тамақтық азық.Ара балы жоғары калориялы диеталық тағам.Балдың көптеген түрі бар.Бал ешқашан ашымайды.Балдың адам денсаулығына пайдасы жетерлік.Ғалымдар балды адамдар 8000жыл бұрын пайдаланғанын айтады.

Балдың ежелгі қолданысы

Египетте (б.з.б. 3000 ж.) перғауындардың қабірінен бал салынған құмыралар табылған. Ол мыңдаған жылдар бойы бұзылмаған.

Бал – адамзат тарихындағы ең көне және ең пайдалы тағамдардың бірі.

Балдың қасиеттері оны табиғи емдік және пайдалы тағам ретінде ерекше бағалауға мүмкіндік береді.

1. Дене үшін пайдасы:

Иммунитетті күшейтеді – құрамындағы табиғи ферменттер мен антиоксиданттар организмді зиянды бактериялар мен вирустардан қорғайды.

Энергия көзі – табиғи глюкоза мен фруктоза жылдам сіңіп, ағзаны қуаттандырады.

Асқорыту жүйесін жақсартады – асқазанның қышқылдық балансын реттеп, ішек микрофлорасына оң әсер етеді.

Жүрек пен қан тамырларына пайдалы – қан айналымын жақсартады, холестерин деңгейін төмендетуге көмектеседі.

2. Антибактериялық және қабынуға қарсы қасиеттері:

Тамақ ауруларын емдейді – жылы су немесе сүтпен ішкенде, жөтел мен тамақтың қабынуын басады.

Жараларды тез жазады – антисептикалық қасиетінің арқасында жара мен күйікті емдеуде қолданылады.

3. Жүйке жүйесіне әсері:

Стресті азайтады – құрамындағы табиғи қанттар мен аминқышқылдары жүйке жүйесін тыныштандырады.

Ұйқыны жақсартады – кешке бал қосылған жылы сүт ішу ұйқы сапасын жақсартады.

4. Косметикалық қасиеттері:

Теріге пайдалы – теріні ылғалдандырып, жұмсартады, безеулердің алдын алады.

Шаш күтіміне көмектеседі – маска ретінде қолданғанда, шаштың жылтырын арттырып, түсуін азайтады.

5. Қолдану ерекшеліктері:

Балды жоғары температураға (60°C-тан жоғары) дейін қыздырмау керек, өйткені пайдалы ферменттері жойылады.

Диабет, аллергиясы бар адамдарға абайлап тұтыну қажет.

Бал – табиғи дәрумендерге бай, емдік қасиеті жоғары өнім. Ол тек тағам емес, сонымен қатар халық медицинасындағы маңызды құрал болып табылады. Осылайша бір балдың ішінде неше түрлі дәрумендерге бай екенін білеміз.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Пікірлер (0)

Пікір қалдырыңыз


Қарап көріңіз