Өлең, жыр, ақындар

Алматы Технологиялық Университеті (АТУ) және азық-түлік өндірісі мамандығы

Кіріспе

Алматы Технологиялық Университеті (АТУ) – Қазақстандағы жетекші техникалық оқу орындарының бірі. Университет тағам өндірісі, тамақ инженериясы, биотехнология, тамақ қауіпсіздігі және басқа да бағыттар бойынша мамандар даярлаумен танымал. АТУ-да азық-түлік өндірісі мамандығы бойынша сапалы білім беруге ерекше көңіл бөлінеді, өйткені бұл сала елдің азық-түлік қауіпсіздігі мен агроөнеркәсіп кешенінің дамуына тікелей әсер етеді.  

Мамандықтың маңыздылығы

Азық-түлік өндірісі – экономиканың стратегиялық маңызды салаларының бірі. Бұл мамандықты игерген түлектер тамақ өнімдерін өндірудің заманауи технологияларын меңгеріп, сапа менеджменті, экологиялық қауіпсіздік, тамақ өнімдерінің сақталу мерзімін ұзарту әдістері және өндірістік процестерді автоматтандыру салаларында жұмыс істей алады.  

АТУ-да азық-түлік өндірісі мамандығы бойынша білім беру ерекшеліктері

1. Қазіргі заманғы зертханалар

Университет студенттері тағам өндірісінің технологияларын зерттеу үшін заманауи жабдықтармен қамтылған зертханаларда жұмыс істейді. Бұл зертханаларда тағам өнімдерінің химиялық құрамы, микробиологиялық қауіпсіздігі және органолептикалық қасиеттері зерттеледі.  

2. Өндірістік тәжірибе

АТУ студенттері тағам өнеркәсібінің ірі кәсіпорындарында тәжірибеден өтеді. Бұл тәжірибе оларға теориялық білімдерін практикада қолдануға және өндірістік процестерді басқаруды үйренуге мүмкіндік береді.  

3. Халықаралық әріптестік

Университет шетелдік жоғары оқу орындарымен және ғылыми-зерттеу орталықтарымен тығыз байланыста. Студенттер академиялық ұтқырлық бағдарламалары арқылы шетелде білім алу мүмкіндігіне ие.  

4. Ғылыми зерттеулер және инновациялар

Университет ғалымдары тағам өндірісінің жаңа технологияларын әзірлеумен айналысады. Олардың қатарында органикалық тағам өнімдерін өндіру, биотехнология және тамақ қалдықтарын қайта өңдеу сияқты бағыттар бар.  

Жұмысқа орналасу мүмкіндіктері  

АТУ-дың азық-түлік өндірісі мамандығы бойынша түлектері мынандай салаларда жұмыс істей алады:  
- Тамақ және сусын өндірісі (ет және сүт өнімдері, нан-тоқаш, кондитерлік өнімдер және т.б.)  
- Азық-түлік қауіпсіздігі және сапаны бақылау  
- Ғылыми-зерттеу институттары  
- Мемлекеттік реттеу органдары (санитарлық-эпидемиологиялық қызметтер, стандарттау және сертификаттау ұйымдары)  

Қорытынды

Алматы Технологиялық Университетінде азық-түлік өндірісі мамандығы бойынша білім алу – тағам өнеркәсібінде сұранысқа ие, жоғары білікті маман атануға мүмкіндік береді. Қазіргі заманғы технологиялар мен тәжірибелік оқытудың арқасында түлектер еліміздің азық-түлік индустриясының дамуына өз үлестерін қоса алады.  

Пайдаланылған әдебиеттер*  

1. *Алматы Технологиялық Университетінің ресми сайты* – [https://atu.kz](https://atu.kz)  
2. Абдуллаева А.А., *«Тағам өндірісіндегі заманауи технологиялар»*, оқу құралы, Алматы, 2023.  
3. Қасымова Ж.Т., *«Азық-түлік қауіпсіздігі және сапаны бақылау»*, Алматы, 2022.  
4. ҚР «Азық-түлік өнімдерінің қауіпсіздігі туралы» заңы – [https://adilet.zan.kz](https://adilet.zan.kz)  
5. Алматы Технологиялық Университеті, *«Тағам инженериясы және инновациялар»*, ғылыми журнал, 2024.  
6. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігі, *«Азық-түлік индустриясының даму перспективалары»*, 2023 жылғы есеп.  

 

Мақала авторлары:
- Тілеуханова Альбина  
- Төлен Аружан  
- Тұрғанбек Ұлбала  
- Тұрсынбек Еркеназ  

Тексерген: Мемлекеттік және шет тілдері кафедрасының сеньор лекторы Абдуллаева Айнұр Аскаровна


Әлеуметтік желілерде бөлісіңіз:

Пікірлер (0)

Пікір қалдырыңыз


Қарап көріңіз