Өлең, жыр, ақындар

Фаст фудтағы ең көп қолданылатын 10 қоспа

Біз фаст фуд тағамдарын жеген кезде сонымен қоса тағы нені жейміз? Howstuffworks сайтында хабарланған мәлімет бойынша фаст фуд тағамдарында ең көп қолданылатын 10 қоспа:

1) Тауық еті: Сиыр және күркетауық етінен де көп қолданылады.  

2) Ксантанды шайыр (ксантан): Тұздық, сүт өнімдерінде, крем және сусындарда, балмұздақтарда  стабилизатор, эмулгатор ретінде және қоюлығын арттыру мақсатында қолданылады.

3) Моно және диацилглицерин: Кондитерлік өнімдер, жержаңғақ майы, маргарин, пудинг және балмұздақ сияқты өнімдерде қолданылады.

4) Соя майы: Еріткіштермен араластырылады. Кондитерлік өнімдерде, маргарин, қамыр өнімдері мен сорпаларда негізгі қоспа саналады.

5) Ниацин (никотин қышқылы): Көп қажетті дәрумендер мен минералдарды фаст фуд тағамдарынан ала алмайсыңдар. Бидай ұны, осы тағам түрлерінде қолданылатын кең тараған азық болып табылады.

6) Натрий глутаматы: Көптеген fast food мейрамханалары тарапынан қолданылады. Бұл глутамат қышқылының тұзы.

7) Тұз: Ас тұзы әрқашан қосылады. Тәтті тағамдарға да тұз қосылады.

8) Карамель түсі: Түс беретін қоспалар, тамақтың түсін сақтап қалу үшін қолданылады.

9) Жоғары фруктозалы жүгері шәрбаты: Консервіленген тамақтарда, кекс және сол сияқты өнімдерде, кетчуптерде (бір ас қасығы кетчуптың құрамында бір шай қасығындай бар) балмұздақтарда, тосаптарда және көптеген сусындарда табылады. Жеген, ішкен нәрселеріміздің барлығына осындай  шекерді көп-көп қосады. Өйткені кәдімгі шекерге қарағанда өте арзан болады. Тағамдарда шамадан тыс қолданыла бастаған 1980 жылдан бері Америкада семіздік ауруы 4 есе артты. Ғалымдардың көбі семіздік ауруының көбейгенінің ең үлкен себебі ретінде осы затты көрсетуде.

10) Лимон қышқылы: Еттерді және балықтарды жүз жылдап сақтау үшін қолданылады. Шекер және дәрі жасауда да пайдаланады.

Назар аудар:

Миға пайдалы және зиянды өнімдер


Әлеуметтік желілерде бөлісіңіз:

Пікірлер (1)

Алмас

Фастфуд зиян

Пікір қалдырыңыз


Қарап көріңіз